Ik knal zonder vuurwerk!
Vuurwerk is een schitterende en feestelijke traditie die vaak geassocieerd wordt met vreugde en vieringen. Echter, het is belangrijk om bewust te zijn van de impact die vuurwerk kan hebben op dieren, met name huisdieren en paarden. Terwijl mensen genieten van het kleurrijke spektakel, ervaren veel dieren angst en stress als gevolg van het luide knallen en felle lichtflitsen.
Huisdieren, zoals honden en katten, hebben vaak last van angst door het onverwachte lawaai van vuurwerk. Het kan leiden tot paniek, zich verstoppen en zelfs fysieke verwondingen als ze proberen te ontsnappen aan het geluid. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het creëren van een rustige en veilige omgeving voor huisdieren tijdens vuurwerkfestiviteiten. Hou ze daarom binnen en zet eventueel muziek op. Gedraag jezelf ook normaal en kalm.
Paarden zijn van nature prooidieren en hebben een sterk ontwikkeld vluchtinstinct. Het onverwachte en luide geluid van vuurwerk kan paniek veroorzaken bij paarden, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel de dieren zelf als de mensen in hun omgeving. Angstige reacties van paarden kunnen variëren van rusteloosheid en nervositeit tot pogingen om te vluchten. Ook paarden kan je best opsluiten zodat ze niet kunnen ontsnappen.
Om deze impact te verminderen, kunnen gemeenschappen overwegen om vuurwerkshows op specifieke tijden en locaties te organiseren, rekening houdend met dieren in de omgeving. Daarnaast is het essentieel om bewustwording te creëren over de effecten van vuurwerk op dieren en het belang van verantwoordelijk gebruik ervan.
Door rekening te houden met het welzijn van dieren tijdens festiviteiten kunnen we een balans vinden tussen het vieren van speciale gelegenheden en het respecteren van het natuurlijke leven om ons heen.
Enkele tips op een rijtje:
1. Blijf zelf kalm
Honden spiegelen jouw emoties.
2. Sluit gordijnen en rolluiken
Zo zijn lichtflitsen minder zichtbaar.
3. Zet de radio of tv aan om de geluiden te camoufleren.
Zet het volume zeker luid genoeg, zo krijgt je hond de indruk dat het een doordeweekse tv-avond is.
4. Probeer je hond af te leiden.
Een lickimat is hiervoor ideaal. Je hond zal zich zodanig focussen op het lekkers, dat hij de luide geluiden misschien niet eens hoort.
5. Creëer een veilige schuilplaats voor je huisdier.
Voor honden die slapen in een bench, is dit een no-brainer. Maar je kan de hondenmand of -kussen ook naast de zetel installeren met lekker veel dekentjes en knuffels bijvoorbeeld.
Wat je zeker niet mag doen:
1. Straf je hond niet.
Blijf gewoon zelf rustig en probeer zo weinig mogelijk emotie te tonen.
2. Negeer je huisdier niet.
Je hond moet weten dat je er voor hem/haar bent. Blijf dus zeker in dezelfde ruimte of - nog beter - ga gewoon lekker naast je lieveling liggen.
3. Reageer niet overdreven bezorgd.
Probeer je hond of kat niet overdreven te troosten, want dit veroorzaakt juist meer stress omdat je er a big deal van maakt. Wees gewoon alert voor je huisdier en biedt ondersteuning wanneer je lieveling bij jou komt voor troost of veiligheid.
4. Ga niet met je hond wandelen tijdens het vuurwerk.
Ga nooit - maar dan ook nooit - gaan wandelen met je hond tijdens het vuurwerk.
5. Sluit je huisdier niet op in zijn schuilplaats.
Geef je hond zelf de keuze om zijn/haar veilig nest op te zoeken. Maar sluit hierbij de bench zeker niet, want dan geef je jouw huisdier het gevoel dat ontsnappen niet mogelijk is.